Oud-leerlingen voor één keer terug op Mavo Muurhuizen

22 januari 2020

Next step brengt leerlingen en oud-leerlingen bij elkaar

Afgelopen dinsdagavond werd er in bijna alle lokalen van Mavo Muurhuizen in Amersfoort lesgegeven. Niet door docenten, maar door oud-leerlingen van de school. Zij vertelden vol enthousiasme over hun school- en werkloopbaan na Muurhuizen. Het publiek bestond uit meer van 200 huidige leerlingen uit mavo 2, 3 en 4 en hun ouders. De allereerste ‘Next step’ was een goot succes.

Volle mailboxen

De naam Next step is bedacht door Bas Kuiper, initiatiefnemer van deze avond. Kuiper is op Mavo Muurhuizen docent en loopbaanbegeleider. Hij was op zoek naar een manier om de huidige leerlingen van de school te helpen bij het kiezen van de vervolgopleiding die echt bij hen past. Toen het idee van Next step eenmaal geboren was, duurde het niet lang of de eerste en belangrijkste stap werd gezet: op social media werd een oproep geplaatst om oud-leerlingen te werven. De reacties stroomden meteen binnen in de mailboxen van Bas Kuiper en collega en medeorganisator John van Barlingen. Binnen een paar dagen hadden tientallen oud-leerlingen zich opgegeven voor Next step. Uiteindelijk vertelden dinsdagavond ruim 60 bevlogen oud-leerlingen hun verhaal.

Jack Schneiders was een van hen. Zijn motivatie om naar Mavo Muurhuizen terug te gaan? “Ik wil dat leerlingen van nu weten dat er in de hoek van de natuur- en scheikunde veel werk is.” Zelf dacht hij vroeger dat er nauwelijks werk was in de chemie. Tijdens een opleidings- en beroepenmarkt stuitte hij bij toeval op de MBO-opleiding Chemisch-fysisch analist. Inmiddels heeft hij de HBO-studie Chemische technologie bijna afgerond en liggen de banen voor hem voor het oprapen.

Ook Mohamed Moussa, die in 2007 zijn diploma haalde bij Muurhuizen, wil iets meegeven aan de leerlingen van nu. Hij vertelt ze: “Volg niet alleen maar je hart of het advies van je ouders bij het kiezen van een opleiding, maar verken de arbeidsmarkt en ontdek zo welke baan echt bij je past.” Mohamed heeft juist door te gaan werken na het afronding van zijn MBO-opleiding Administrateur ontdekt dat dat niet was wat hij wilde. Inmiddels heeft hij zijn master Economic geography behaald aan de universiteit. Jarenlang wilde Mohamed aan anderen bewijzen dat hij wat kon, maar kort geleden kwam het omslagpunt: “Ik realiseerde me: ik doe dit voor mezelf. Ik ging in mezelf geloven.” Mohamed is ambitieus. “Ik wil bij provincie Utrecht mijn traineeship afmaken, dan bij gebiedsontwikkeling gaan werken en over vijf jaar verdien ik als ZZP’er mijn geld.” Zijn oud-docenten hebben daar alle vertrouwen in en zijn beretrots op hem.

Politieagenten en verpleegkundigen doen hun verhaal

Leerlingen en hun ouders bewegen zich van de ene presentatie naar de andere. In de lokalen zien ze twee politieagenten in uniform die het lokaal delen met een schoonheidsspecialiste. Verderop vertellen Amber Walen en Marleen Biemans gekleed in verpleegstersuniform over de opleiding verpleegkunde die ze sinds september volgen. Binnenkort gaan ze voor de eerste keer op stage en daar hebben ze zin in. Leerling Sidney Schuurman (4 mavo) komt helemaal enthousiast het lokaal uit waar Wietse Holwerda net heeft verteld over de opleiding International business. “Eindelijk heb ik een vervolgopleiding gevonden die met echt leuk lijkt”, vertelt hij.

Bas Kuiper is heel blij met de opbrengt van de allereerste Next step. “Veel leerlingen weten nu veel beter dan voor deze avond wat ze kunnen doen om een vervolgopleiding te vinden die bij ze past, of hebben die zelfs al gevonden.” De oud-leerlingen praten in de medewerkerskamer nog lang na met oud-klasgenoten én met hun voormalige docenten. Een docent merkt op: “Als mentor ga ik vanaf nu andere loopbaangesprekken voeren met mijn leerlingen. Van de oud-leerlingen heb ik geleerd dat alles mogelijk is, als je er maar voor gaat. Dat wil ik al mijn leerlingen meegeven.”